Del 1: Grunnleggende innstillinger i InSchool

Del 1: Grunnleggende innstillinger i InSchool

1.06 - Tilpasse tilgangene i en rolle

Relevant for:

  • Skoleeier

Arbeidsoppgavene som beskrives i denne artikkelen krever følgende tilgang:

  • Tilgang til Innstillinger-Tilgangsgrupper

VIKTIG! Dersom du ønsker å endre på tilganger i rollen skoleeier (rollen du selv har i systemet) må det vises ekstra varsomhet. Følg fremgangsmåten beskrevet på slutten av artikkelen under tittelen Endre tilganger i skoleeierrollen.

 

Endre tilganger i de forhåndsdefinerte rollene

For å endre tilgangene i en rolle, gå til Innstillinger > Tilganger og filtrer med knappen Roller til høyre. Dette viser en fullstendig oversikt over de tilgjengelige rollene du kan jobbe med.

For å gå direkte til redigeringsmodus, klikk på handlingsknappen på rollen du skal gjøre tilpasninger på.

Bilde av siden Innstillinger > Tilganger der handlingsknapp på rolle er valgt og viser undermeny med 'Rediger' og 'Kopier'.

Du kan også åpne den aktuelle rollen først ved å klikke på rollenavnet. Du får da en oversikt over tilgangene i rollen. Herfra kan du starte redigeringen ved å klikke på knappen Rediger til høyre.

Bilde som viser en rolle som er åpnet. Pil indikerer knappen 'Rediger' inne i rollevisningen.

I redigeringsmodus ser du at prosessen består av fire steg:

  1. Definer detaljer
  2. Definer tilganger
  3. Medlemskap
  4. Oversikt

Navigering mellom stegene skjer kun med Tilbake- og Neste-knappene nederst i skjermbildet.  

Bilde som viser knappene 'Tilbake' og 'Neste'.

Som standard vil du komme til en oversikt med alle tilganger knyttet rollen. Nederst på siden vil du kunne se hvor mange tilganger det er totalt og kan velge hvor mange rader du ønsker å se per side (dvs. enten 5, 10, 25, 50 eller Alle). I tillegg vil du se hvilken side av hvor mange og kan bla deg fram og tilbake med pilene.

 

1 Definer detaljer

Når det gjelder de forhåndsdefinerte rollene kan det ikke gjøres endringer i steg 1. Gå videre til steg 2.

 

2 Definer tilganger

Du blir her presentert for en oversikt over alle tilganger i systemet, med mulighet for å bytte mellom denne og to andre visninger. Ikke tildelt gir deg oversikt over henholdsvis alle tilganger som i øyeblikket ikke ligger i rollen du jobber med, og Tildelt viser alle tilgangene den faktisk inneholder. Du bytter mellom visninger ved å klikke på knappene på høyre side (rød pil i figuren).

Bilde som viser skjermbildet på trinn 2 'Definer tilganger'.

Filterfeltene (søkeboks og nedtrekksmeny) over tilgangslisten (blå piler i figuren over) benyttes til å filtrere fram tilgangen(e) man ønsker å jobbe med. Det er både mulig å filtrere direkte på tilgangens navn og på området den sorterer under.

Ved å klikke i avhukingsboksen til venstre for tilgangsnavnet legger du til (eller fjerner) en tilgang. Når du er ferdig med endringene går du videre til neste steg med Neste-knappen nederst.

 

3 Medlemskap

For roller som benyttes på skolenivå kan du ikke gjøre endringer i steg 3 på skoleeiernivå. For rollen "Skoleeier" får du derimot mulighet til å redigere medlemskap i dette trinnet.

Merk! Dersom du fjerner skoleeieransatte fra rollen "Skoleeier" i dette steget vil du ikke lenger kunne gjenopprette deres skoleeierrolle!

 

4 Oversikt

I steg 4 ser du gjennom dine endringer og bekrefter disse ved å klikke på den blå Lagre-knappen nederst.

Bilde som viser knappen 'Lagre'

 

Endre tilganger i skoleeierrollen

Risiko ved å endre på skoleeierrollen

Merk! Ved behov for endringer i skoleeierrollen, som er rollen du selv har i systemet, må det utvises ekstra varsomhet. Grunnen til det er at endringer i denne rollen vil tre i kraft for din egen bruker umiddelbart ved neste pålogging. Dette betyr at dersom du fjerner en viktig tilgang, som for eksempel tilgangen til å endre på roller og tilgangsgrupper i systemet, vil du ha fjernet denne tilgangen ikke bare for andre samtlige skoleeierbrukere i ditt fylke, men også for deg selv. Konsekvensen vil da være at ingen i fylket lenger vil kunne endre/tilpasse roller, eller opprette og tilpasse tilgangsgrupper, inkludert deg selv.

 

Sikker endring av skoleeierrollen

Det er likevel mulig å gjøre endringer på en sikker måte ved å følge trinnene nedenfor:

1. Start med å lage en kopi av skoleeierrollen ved å klikke på handlingsknappen i høyre hjørne av Rolle: Skoleeier og velg Kopier. Du er nå i ferd med å opprette en tilgangsgruppe som inneholder alle tilgangene som ligger i Rolle: Skoleeier. Systemet foreslår navn og beskrivelse i trinn 1 Definer detaljer. Tilpass disse om ønskelig.

Bilde av siden Innstillinger > Tilganger som viser rollen 'Skoleeier'.

2. Gå videre til trinn 4 Oversikt og se at du faktisk ligger som medlem i denne tilgangsgruppen og klikk Lagre.

3. Klikk deretter på Rediger for å endre på tilgangsgruppen som nettopp ble opprettet. Gå deretter videre til steg 3 Medlemmer, og legg til deg selv og eventuelt andre skoleeiere som skal beholde fulle tilganger.

4. Gå til slutt til steg 4 på nytt og klikk Lagre.

Du har nå sikret deg at uansett hvilke endringer du gjør på skoleeierrollen, så har du selv beholdt alle tilganger som lå i denne rollen i utgangspunktet. Du kan nå trygt gjøre endringer på skoleeierrollen uten fare for å miste noen tilganger selv.

 

 

Gå til neste artikkel-ikon.png

Neste artikkel

Var denne artikkelen nyttig?
1 av 1 syntes dette var nyttig

Oppdateringer

3 oppdateringer